O SITANS-u

Strukovno udruženje taksi preduzetnika Grada Novog Sada SITANS je osnovano 8.6.2011. godine. 

SITANS je strukovno udruženje koje okuplja taksi preduzetnike radi povećanja dobiti i poboljšanja uslova rada. Osnovni ciljevi su obezbeđivanje pravne, ekonomske i socijalne sigurnosti taksi preduzetnika, kao i očuvanje preduzetništva u taksi delatnosti.

SITANS se zalaže da se interesi taksi preduzetnika zastupaju sa pozicija ISKLJUČIVO taksi preduzetnika, a od strane izabranih predstavnika naše struke, iz naših redova, jer jedino tako možemo da odbranimo naše interese i održavamo zdravo preduzetništvo.

Prioriteti za koje se zalažemo su:

1. Za ekonomski zdravu, fiksnu cenu taksi prevoza u Novom Sadu, bez prava na popuste, kako bismo od mogli da radimo i zaradimo dovoljno da servisiramo i obaveze prema gradu i državi, da održavamo i obnavljamo vozni park, da prehranjujemo porodice. Taksi delatnost ima svojih posebnosti: taksista kad ode na godišnji odmor, to je neplaćeno. Taksista kad je na bolovanju manje od mesec dana, ne dobija nikakvu refundaciju od države. Svakih nekoliko godina moramo uzimati drugi automobil. Svaki kvar ili saobraćajna nezgoda nas udaljava s posla na kraći ili duži period kada nemamo prihode, a imamo uvećane troškove. Broj radnih dana jednog taksiste je bar 28 u mesecu, po minimalno 10 sati dnevno. Zbog svega toga, cena mora biti formirana da pokrije sve to i da ostane za jednu prosečnu platu.

2. Određen/limitiran broj taksi vozila za Grad Novi Sad.

3. Da taksi preduzetnici uvek imaju pravo zastupanja i da daju predloge u državnim organima po pitanju Zakona, Odluka i propisa koji se tiču taksi preduzetnika.