SAOPŠTENJE

Mnogi od vas su upoznati sa razvojem događaja na sastancima Radne grupe za izradu Nacrta izmena i dopuna Zakona o drumskom saobraćaju. Kao što mnogi znaju, situacija je prilično napeta i komplikovana. Na taksi tržište Srbije pokušavaju da dođu nove firme i učestvuju u taksi prevozu. Problem je nastao kada se shvatilo da neke od tih firmi pokušavaju da obavljaju taksi prevoz, pri čemu ne žele da se pridržavaju postojećeg zakona, već pravila nekih drugih delatnosti. Da bi uspeli u tome, došlo se i do tačke da se zakon u tolikoj meri izmeni da bi na kraju svako ko ima vozačku dozvolu i automobil mogao da obavlja taksi prevoz. Napominjemo da je taksi prevoz delatnost koja ima svoje posebnosti, dakle beneficije i ograničenja. Stoga, SITANS podržava izmene zakona baš u tolikoj meri da postoje strogi i tačno definisani uslovi za obavljanje delatnosti.
Svaka lokalna samouprava bi morala doneti svoju jedinstvenu cenu taksi prevoza (da ne bi bilo zloupotrebe što obaranjem, što prekomernom cenom prevoza)
Svaka lokalna samouprava mora imati definisan broj taksi vozila koja su potrebna da zadovolje potrebe opštine/grada, kao i da zadovolje potrebe taksi preduzetnika da bude samoodrživ – da zaradi za platu, za sva davanja državi, za održavanje automobila, da se uštedi za zamenu automobila svakih 4-5 godina, da se uštedi za godišnji odmor, da se uštedi za eventualno bolovanje itd. Važno je znati da taksi preduzetnik nema plaćen godišnji odmor, da nadoknadu za bolovanje ima samo za bolovanje u trajanju preko 30 dana.
Apelujemo na državu da ima u vidu izjave i svoj zvaničan stav da je preduzetništvo osnov zdrave ekonomije u svakoj zemlji. Nemojte da stavljate velike kompanije ispred nas preduzetnika! Neka budu tu uz nas, uz jednaka pravila igre. Uz pravila koja možemo ispuniti i mi preduzetnici.
Što se tiče samog Novog Sada, još jednom napominjemo da su problemi svih vrsta u taksi prevozu skoro nestali na relaciji preduzetnik-država. Dovelo se u red, a skoro svi prekršaji su sada unutar odnosa DOO(i ostalih privrednih društava)-država. SITANS čeka dalji razvoj događaja, pa da nastavi da vrši pritisak na grad i inspekciju da se i taj deo oporavi i uvede u red.

Upravni odbor
SITANS
2.7.2018.